Når hjernen din går i streik
Du setter deg foran tastaturet, klar til å skrive. Fingrene hviler over tastene. Hodet er fullt av tanker. Eller.... var det det? Plutselig er det tomt. Hjernen din har bestemt seg for å ta en spontan ferie uten å gi deg beskjed. Gratulerer, du har skrivesperre!
Hvorfor skjer dette?
Skrivesperre er en psykisk blokkering som gjør at man ikke klarer å skrive. Dette kan skyldes mange ting, som for eksempel tidspress, mangel på inspirasjon, for mye kaffe (eller for lite), perfeksjonisme, eller bare det faktum at hjernen din noen ganger oppfører seg som en trassig katt – fullstendig uinteressert i å samarbeide.
Hva gjør du når skrivesperren kommer?
Det er heldigvis mange måter å komme seg ut av en skrivesperre på. Noen ganger er det bare å erkjenne at dette ikke var dagen du skulle få skrevet det du ønsket, men før du konkluderer med det kan du gjerne prøve noen av disse tipsene:
Skriv dårlig med vilje – dropp perfeksjonismen og skriv det som faller deg inn. Det kan hende alt som skal til er å bare få litt gang på hjernen. Du kan rydde i teksten senere.
Bytt miljø – Noen ganger trenger du bare en ny utsikt eller omgivelser rundt deg. Kanskje det hjelper å sitte på gulvet?
Spør en kollega, venn eller – ja, jeg sier det – ChatGPT om tips, men skriv det alltid om til ditt eget.
Beveg deg – ja, denne har du nok sikkert allerede tenkt på, men det fungerer faktisk. En rask gåtur kan gjøre underverker. Noen av de beste ideene dukker opp når du ikke prøver for hardt.
Skriv om skrivesperren – ironisk nok er dette kanskje den beste måten å komme seg ut av den på.
Skrivesperre er frustrerende, men som oftest handler det om å lure hjernen tilbake på jobb – eller i det minste gi den en god grunn til å komme ut av streiken. Uansett hva du gjør, husk dette: dårlige ord på papiret er alltid bedre enn ingen ord i det hele tatt. Plutselig – når du minst venter det – løsner det.
Har du noen gode tips? Send meg gjerne en melding på Instagram. 🤓